Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Omhoog met het veen!

  •  
11-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
veenparels.jpg
Landschap Noord-Holland en de Radboud Universiteit Nijmegen zijn in het Ilperveld met een experiment gestart: hoe laat je veen het beste groeien in plaats van het te laten verdrogen en verdwijnen?
Door het verlagen van het grondwater in veenweidsegebieden 'verbrandt' heel veel veen. Het vliegt daarbij als CO2 de lucht in. Op die manier komt er uit het Nederlands Veenweidegebied jaarlijks net zoveel CO2 als de uitsoot van twee miljoen auto's.
Dubbele winst
De wetenschappers en natuurbeheerders zoeken nu een alternatief. Hoe kun je veen laten groeien in plaats van vervliegen, om zo niet alleen de CO2-uitstoot te stoppen maar zelfs CO2 vast te leggen?
Geld verdienen
Behalve de winst op het gebied van CO2-uitstoot valt er met veen wellicht ook geld te verdienen. Veenmos kan namelijk als prima alternatief voor potgrond worden verkocht. In Nood-Duitsland zijn er al boeren die op die manier een boterham verdienen met het oogsten van veen.
Airmiles en veencompensatie
De onderzoekers zien nóg een potentiële bron van inkomsten. In plaats van je vliegkilometers of andere CO2-uitstoot te compenseren met de aanplant van bomen in het buitenland, zou je de uitstoot ook heel goed kunnen vastleggen in de vorm van nieuw veen in je eigen regio. Ideetje voor de KLM? Airmiles het veen in? In Duitsland werkt het al! (Kijk op de site van ' Moorfutures ')
Meer informatie over het project 'Omhoog met het veen' staat op de site van Landschap Noord-Holland
In De Levende Natuur verscheen dit artikel over het project.
Bij de foto: Ecoloog Bas van de Riet van Landschap Noord-Holland met twee manieren om veenmos te zaaien: met gehakseld mos of met 'veenmosparels'.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.