Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar afname insecten noodzakelijk

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
Groot koolwitje

© Fotograaf: Anja Kok

In Duitse natuurgebieden is het merendeel van de insecten de afgelopen 30 jaar verdwenen. In totaal zijn er maar liefst 75% minder insecten. Tot die schokkende conclusie komen Duitse entomologen. Het alarmerende nieuws stond deze week in alle kranten. De vraag is wat dit zegt over de insectenstand in Nederland. Volgens ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ‘is er geen reden om aan te nemen dat het in Nederland beter gaat met de insecten’.

Geen structureel onderzoek

Van de meeste insecten in Nederland worden geen structurele tellingen bijgehouden. Alleen het aantal vlinders wordt elk jaar structureel geteld. Volgens Kars Veling van de Vlinderstichting blijkt uit de gegevens van het Meetnet dat de vlinderstand in Nederland, in dezelfde periode als de Duitse studie, enorm is afgenomen. Sterker nog, de dalende trend van de Duitse insecten lijkt zeer op hoe het de afgelopen 30 jaar met ‘onze vlinders’ is gegaan.

Noodzakelijk onderzoek

GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff is geschrokken van het insectenonderzoek. Hij pleit in Vroege Vogels voor een Deltaplan biodiversiteit, waar een allesomvattend onderzoek naar de achteruitgang van de biodiversiteit onderdeel van moet zijn. Hij heeft ook een debat aangevraagd naar aanleiding van de insectenstudie.
Ook heeft hij veel kritiek op de natuurparagraaf in het jongste regeerakkoord. Zo staan in het 68 pagina’s tellende document geen concrete acties om de teruggang van de biodiversiteit in Nederland te stoppen.

Meer over:

insecten, vlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.