NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Onderzoek naar afname insecten noodzakelijk

  Groot koolwitje
  Fotograaf: Anja Kok

  In Duitse natuurgebieden is het merendeel van de insecten de afgelopen 30 jaar verdwenen. In totaal zijn er maar liefst 75% minder insecten. Tot die schokkende conclusie komen Duitse entomologen. Het alarmerende nieuws stond deze week in alle kranten. De vraag is wat dit zegt over de insectenstand in Nederland. Volgens ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ‘is er geen reden om aan te nemen dat het in Nederland beter gaat met de insecten’.

  Geen structureel onderzoek

  Van de meeste insecten in Nederland worden geen structurele tellingen bijgehouden. Alleen het aantal vlinders wordt elk jaar structureel geteld. Volgens Kars Veling van de Vlinderstichting blijkt uit de gegevens van het Meetnet dat de vlinderstand in Nederland, in dezelfde periode als de Duitse studie, enorm is afgenomen. Sterker nog, de dalende trend van de Duitse insecten lijkt zeer op hoe het de afgelopen 30 jaar met ‘onze vlinders’ is gegaan.

  Noodzakelijk onderzoek

  GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff is geschrokken van het insectenonderzoek. Hij pleit in Vroege Vogels voor een Deltaplan biodiversiteit, waar een allesomvattend onderzoek naar de achteruitgang van de biodiversiteit onderdeel van moet zijn. Hij heeft ook een debat aangevraagd naar aanleiding van de insectenstudie.

  Ook heeft hij veel kritiek op de natuurparagraaf in het jongste regeerakkoord. Zo staan in het 68 pagina’s tellende document geen concrete acties om de teruggang van de biodiversiteit in Nederland te stoppen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media