Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar aangetast bodemleven Waddenzee

  •  
23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waddenzee

© waddenzee, fotograaf: novy22

Onder meer dankzij een investering van 17 miljoen euro door het Waddenfonds kan binnenkort onderzoek beginnen naar het “ernstig aangetaste bodemleven in de Waddenzee”, maakte de organisatie bekend. Met het beschikbare budget van in totaal 30 miljoen euro worden nog eens vijf andere onderzoeksprojecten gestart in het gebied.
De bodemstudie wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, het Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee en Natuurmonumenten. “Door onder andere milieuvervuiling en bodem-beroerende visserij is het ecosysteem en de voedselketen in de Waddenzee aangetast. Het onderzoek moet aantonen hoe er op grote schaal zeegras, plankton en schelpdieren terug kunnen keren in de Waddenzee. Dat is nodig om het Wad als kraamkamer en foerageergebied voor vogels, vissen en zoogdieren op peil te houden”, meldt het Waddenfonds.

Energie uit de golven

In een van de andere onderzoeken vindt een experiment plaats naar de duurzame winning van energie uit de golfslag van zeewater. Bij deze proef voor de kust van Texel krijgen honderd huishoudens groene stroom geleverd. Als dat goed verloopt, wordt gekeken of alle Waddeneilanden op termijn zelfvoorzienend kunnen worden met de opwekking van golfenergie.
Ook wordt er een project gestart om de stand van belangrijke vissoorten in de Waddenzee en het Lauwersmeer te herstellen. Het gaat onder meer om de driedoornige stekelbaars, houting, zeeforel en paling. Zo wordt de vistrek tussen de Waddenzee en de beken in Drenthe gestimuleerd. Deze fungeren als belangrijke opgroei- en paaiplekken voor vissen van het wad.
Bron: ANP

Meer over:

waddenzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.