NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Onderzoek naar alternatief voor oplosmiddelen

  Microscoop
  Bron: Pixabay

  Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt alternatieve oplosmiddelen voor schadelijke stoffen gebruikt in de industriële sector. De stoffen tolueen en N-methylprolidon worden wereldwijd gebruikt als oplosmiddelen in bijvoorbeeld verf en geneesmiddelen. De stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mensen die ermee werken, om die reden zijn de stoffen al eerder opgenomen in de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen

  Onderzoek biologische alternatieven 

  Wageningen Food & Biobased Research doet in opdracht van de Europese Unie onderzoek naar alternatieven. De onderzoekers hebben een aantal veelbelovende biobased alternatieven gevonden die kunnen worden omgezet in oplosmiddelen die de stoffen zouden kunnen vervangen. Hierbij gebruiken zij duurzame alternatieven zoals suikerbietpulp.

  Verwachtingen oplosmiddelen onderzoek

  De onderzoekers verwachten dat zij de biobased alternatieven in 2019 of 2020 kunnen testen. Dit zal uitwijzen of de alternatieven technisch en economisch haalbaar zijn. Ook wordt de giftigheid en de veiligheid van de alternatieven getest. De verwachting is dat zij erin zullen slagen een volledig biologisch alternatief te ontwikkelen. Dit is niet alleen goed nieuws voor mensen die met deze gevaarlijke stoffen werken maar ook voor het milieu.

  Bron: Wageningen Food & Biobases Research

  Geplaatst in: Nieuws