Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar plastic rommel in de Waddenzee

  •  
10-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waddenzee

© Waddenzee, foto: SylviavdSteen

Rijkswaterstaat gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de dieren in de Waddenzee van de kleine plastic deeltjes die in het gebied terecht zijn gekomen nadat 290 containers van het containerschip MSC Zoe vorige week overboord sloegen. Het plastic is te klein om goed te kunnen worden opgeruimd. Vogels en andere dieren zien de plastic deeltjes mogelijk voor voedsel aan.

Welke maatregelen

Het onderzoek wordt samen met wetenschappelijk instituut Waddenacademie uit Leeuwarden gehouden, meldde Rijkswaterstaat woensdag. Uit de resultaten moet ook duidelijk worden welke maatregelen nodig zijn om de Waddenzee beter te beschermen.
De lading van de containers bestond voor een deel uit piepschuim en zogeheten HDPE-korrels, een grondstof voor de plasticindustrie. Deze plastics breken langzaam af en blijven dus lang in de natuur. In hoeverre dieren last krijgen van het plastic is nog niet helemaal bekend en is ook niet snel zichtbaar. Daarom richt het onderzoek van Rijkswaterstaat en de Waddenacademie zich op de langere termijn.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.