Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar sterfte onder Maleisische dwergolifanten

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
mountain-1237798_1280

© Borneo - Bron Pixabay

Maleisië heeft een onderzoek ingesteld naar de toenemende sterfte onder dwergolifanten, een bedreigde diersoort die in het tropisch oerwoud op het eiland Borneo leeft. Dit jaar zijn in de noordoostelijke staat Sabah al 25 exemplaren dood aangetroffen. Dat is volgens de directeur van de regionale natuurbeschermingsdienst een record. In de laatste acht jaar zijn er ruim honderd olifanten overleden.

Kleine olifant met grote oren

De dwergolifant ( Elephas maximus borneensis ) valt op  door z'n kleinere gestalte, oversized oren, staart tot op de grond en vrij rechte slagtanden. Deze soort komt alleen voor op het eiland Borneo, dat Maleisië deelt met Indonesië en Brunei. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) schat de totale populatie op 1500 dieren. Verlies van hun natuurlijk leefgebied door ontbossing vormt de grootste bedreiging, maar ook stropers zijn een probleem.

Struinen in palmolieplantages

Die verklaren echter niet de huidige sterftecijfers. Wel is het opgevallen dat de olifanten vaker het regenwoud verlaten en op palmolieplantages rondstruinen. Zaterdag vonden natuurbeschermers daar de resten van een olifantenkoe. Een wond aan de kop zou veroorzaakt kunnen zijn door een kogel.
Bron: ANP

Meer over:

dwergolifant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.