Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onnatuurlijke selectie en de genadeloze natuur

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Alexander_Reeuwijk

© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen.

Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard

Een boek waarin de auteur de wandeltochten beschrijft, die ze in het verleden dagelijks maakte langs de oevers van de Tinker Creek, een dalriviertje in de Amerikaanse staat Virginia. Een boek over de genadeloosheid van de natuur. Dillard kijkt niet alleen naar de natuur, maar wil haar ook doorgronden. Het boek staat ook vol met feitjes, bijvoorbeeld over hoe een schildpad ademhaalt: ‘Met zijn achterlijf zuigt hij water in zijn brede cloaca, zijn poepgat. Daar wordt de zuurstof via gevoelig weefsel rechtstreeks zijn bloed in gefilterd, net als bij kieuwen. Dan perst de schildpad het water naar buiten en zuigt een nieuwe lading op.’
Voor ‘Pelgrim langs Tinker Creek’ ontving Annie Dillard de prestigieuze Pulitzer Prijs.

Unnatural selection van Katrina van Grouw

Volgens het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Forbes behoort dit boek tot de 12 beste boeken over de biologie wereldwijd, die zijn verschenen in 2018. Aanleiding voor Katrina van Grouw om Unnatural selection te schrijven is het boek ‘The Variation of Animals and Plants under Domestication’ van Charles Darwin, dat 150 jaar geleden verscheen. Van Grouw vergelijkt onder meer het principe van natuurlijke selectie in het wild, met de veredeling die wordt toegepast door de mens. Kortom de niet-natuurlijke selectie. Volgens de auteurs is de menselijke selectie (selective breeding) bij gedomesticeerde dieren perfect om evolutie te bestuderen, omdat verandering sneller gaat dan in de natuur.

Reeuwijk recenseert

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’. In 2015 verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.
Boekgegevens:
Titel: Pelgrim langs Tinker Creek
Auteur: Annie Dillard
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen
Titel: Unnatural selection
Auteur: Katrina van Grouw
Uitgeverij: Princeton University Press
Reeds verschenen in het Engels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.