NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Onnatuurlijke selectie en de genadeloze natuur

  Alexander_Reeuwijk
  Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak

  Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen.

  Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard

  Een boek waarin de auteur de wandeltochten beschrijft, die ze in het verleden dagelijks maakte langs de oevers van de Tinker Creek, een dalriviertje in de Amerikaanse staat Virginia. Een boek over de genadeloosheid van de natuur. Dillard kijkt niet alleen naar de natuur, maar wil haar ook doorgronden. Het boek staat ook vol met feitjes, bijvoorbeeld over hoe een schildpad ademhaalt: ‘Met zijn achterlijf zuigt hij water in zijn brede cloaca, zijn poepgat. Daar wordt de zuurstof via gevoelig weefsel rechtstreeks zijn bloed in gefilterd, net als bij kieuwen. Dan perst de schildpad het water naar buiten en zuigt een nieuwe lading op.’

  Voor ‘Pelgrim langs Tinker Creek’ ontving Annie Dillard de prestigieuze Pulitzer Prijs.

  Unnatural selection van Katrina van Grouw

  Volgens het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Forbes behoort dit boek tot de 12 beste boeken over de biologie wereldwijd, die zijn verschenen in 2018. Aanleiding voor Katrina van Grouw om Unnatural selection te schrijven is het boek ‘The Variation of Animals and Plants under Domestication’ van Charles Darwin, dat 150 jaar geleden verscheen. Van Grouw vergelijkt onder meer het principe van natuurlijke selectie in het wild, met de veredeling die wordt toegepast door de mens. Kortom de niet-natuurlijke selectie. Volgens de auteurs is de menselijke selectie (selective breeding) bij gedomesticeerde dieren perfect om evolutie te bestuderen, omdat verandering sneller gaat dan in de natuur.

  Reeuwijk recenseert

  Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’. In 2015 verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.

  Boekgegevens:

  Titel: Pelgrim langs Tinker Creek
  Auteur: Annie Dillard
  Uitgeverij: Atlas Contact
  Reeds verschenen

  Titel: Unnatural selection
  Auteur: Katrina van Grouw
  Uitgeverij: Princeton University Press
  Reeds verschenen in het Engels

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media