NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Onrust wordt paard fataal in Oostvaardersveld

  konik
  Fotograaf: ansbissels

  In het Oostvaardersveld bij de Oostvaardersplassen is een drachtige merrie overleden na onrust over haar toestand. Omstanders kwamen dichtbij en bleven lang hangen, ondanks verzoeken om weg te gaan. Het dier is in het water beland en verdronken, zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht van Omroep Flevoland.

  Niet met rust gelaten

  De onrust ontstond woensdagavond toen passanten zagen dat de merrie een wond op de flank had. De boswachter van Staatsbosbeheer oordeelde dat de wond niet diep was en vanzelf zou genezen. Maar een dierenarts kwam uiteindelijk toch kijken en heeft de wond gehecht. Hij spoorde de omstanders aan weg te gaan zodat het paard in alle rust kon bevallen, maar er bleven toch mensen omheen staan die ook nog gingen filmen. “Ongetwijfeld hadden ze de beste bedoelingen, maar dat gaf wel onrust”, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

  Verdronken

  Volgens de dierenarts is de merrie door het donker, het filmen en de mensen gedesoriënteerd geraakt en daardoor in het water terecht gekomen. De bevalling was intussen begonnen, maar het paard verdronk voor het veulen was geboren. De woordvoerster spreekt van “een noodlottig ongeval”.

  Besluit over Oostvaardersplassen

  De provincie Flevoland neemt volgende maand een besluit over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Afgelopen winter gingen ruim 3200 dieren dood, wat leidde tot soms heftige protesten. Actievoerders vonden dat de grazers hadden moeten worden bijgevoerd, maar het staande beleid is om zo min mogelijk in te grijpen. De commissie-Van Geel adviseerde in april om het aantal grote grazers in het gebied drastisch te reduceren.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws