Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onverwachte natuur: orchidee tussen de hoogovens

  •  
21-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
hondskruid.jpg

© Hondskruid. Fotograaf: RVeltkamp

Op het grote terrein van staalfabriek Tata Steel in IJmuiden groeien bijzondere bloemen en planten. Het gebied is alleen toegankelijk voor medewerkers en afgesloten voor publiek. De verkalkte bodem vormt voor sommige soorten de perfecte ondergrond. Tussen de hoogovens is bijvoorbeeld een beschermde orchidee, het hondskruid, te vinden.
Het industrieterrein ligt tegen de duinen aan en is ingeklemd tussen het natuurgebied van de Kennemerduinen. Jarenlang is het niet beheerd, waardoor de natuur er nauwelijks is veranderd. Tata Steel werkt samen met natuurbeheerder PWN om de ontwikkeling van natuur verder op weg te helpen. Door afval uit de staalfabriek is de grond verkalkt, maar dat is voor sommige soorten, zoals het zeldzame hondskruid, juist een groot voordeel. Deze orchidee floreert op kalk. Het gebied is bijzonder in zijn ongereptheid: naast veel exemplaren van het mooie hondskruid zijn er ook honderd jaar oude meidoorns te vinden.

Meer over:

meidoorn, hondskruid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.