Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook oude huizen kunnen duurzaam worden!

  •  
20-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FullSizeRender-1.jpeg
Het ideële ingenieursbureau Groene Grachten heeft een menukaart ontwikkeld voor eigenaren van oude huizen die duurzaam willen verbouwen. Zelfs een eeuwenoud pand kan weer energiezuinig worden.

Menukaart
Op  groenemenukaart.nl kunnen bewoners van Amsterdam, Bergen op Zoom, Den Haag, Leiden, Maastricht, Voorschoten en Wassenaar kijken wat er specifiek in hun gemeente kan worden gedaan om een pand duurzaam te verbouwen. Maar ook inwoners van andere plaatsen kunnen volop inspiratie halen uit de site. Alleen is die informatie dan niet gekoppeld aan subsidieregelingen die vaak per gemeente verschillen.
'Groene palen'
In Amsterdam werkte De Groene Grachten onder andere samen met aannemersbedrijf 'De Groene Hamer', bij het renoveren van een pand van meer dan honderd jaar oud. De palen, waar veel Amsterdamse huizen op zijn gebouwd, werden in dit geval vervangen door holle buizen - 'Groene Palen', om in stijl te blijven - waarmee warmte uit de ondergrond kan worden opgepompt. Ook op het dak van het pand wordt warmte uit de buitenlucht teruggewonnen. Op die manier is dit hele pand afgeschakeld van het gasnet. Het huis is 'all electric' geworden in het jargon van de duurzame ingenieurs. En die elektriciteit wordt voor een belangrijk deel opgewekt door een dak vol zonnepanelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.