NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ook oude huizen kunnen duurzaam worden!

  FullSizeRender-1.jpeg

  Het ideële ingenieursbureau Groene Grachten heeft een menukaart ontwikkeld voor eigenaren van oude huizen die duurzaam willen verbouwen. Zelfs een eeuwenoud pand kan weer energiezuinig worden.


  Menukaart
  Op groenemenukaart.nl kunnen bewoners van Amsterdam, Bergen op Zoom, Den Haag, Leiden, Maastricht, Voorschoten en Wassenaar kijken wat er specifiek in hun gemeente kan worden gedaan om een pand duurzaam te verbouwen. Maar ook inwoners van andere plaatsen kunnen volop inspiratie halen uit de site. Alleen is die informatie dan niet gekoppeld aan subsidieregelingen die vaak per gemeente verschillen.

  'Groene palen'
  In Amsterdam werkte De Groene Grachten onder andere samen met aannemersbedrijf 'De Groene Hamer', bij het renoveren van een pand van meer dan honderd jaar oud. De palen, waar veel Amsterdamse huizen op zijn gebouwd, werden in dit geval vervangen door holle buizen - 'Groene Palen', om in stijl te blijven - waarmee warmte uit de ondergrond kan worden opgepompt. Ook op het dak van het pand wordt warmte uit de buitenlucht teruggewonnen. Op die manier is dit hele pand afgeschakeld van het gasnet. Het huis is 'all electric' geworden in het jargon van de duurzame ingenieurs. En die elektriciteit wordt voor een belangrijk deel opgewekt door een dak vol zonnepanelen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media