NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Oosterbeekse varkens lusten geen onkruid

  cdec12de6a.png

  De Bonte Bentheimers die de wildgroei van de Japanse duizendknoop zouden tegenhouden, blijken het onkruid niet te lusten. Deze varkens wroeten flink in de grond en zouden de wortels van de duizendknoop moeten eten. De proef in Oosterbeek, gemeente Renkum, is begin april gestart en liep tot eind oktober dit jaar. De Japanse duizendknoop steekt door heel Nederland de kop op waarbij ze door het woekeren andere planten verstikken.

  Niet mislukt
  De varken-methode bleek lastiger dan gedacht. De Bentheimers houden niet van de duizendknoop. Beleidsmedewerker André Menting van de gemeente Remkum vertelde tegen het dagblad Trouw dat er echter geen sprake is van mislukking. "Japanse duizendknoop staat nog niet boven aan de menulijst van de varkens. Maar dit onkruid bleef wel lager dan in voorgaande jaren.”

  Bestrijdingsmiddel
  Het bleek dat de varkentjes eerst de oude voorraad kastanjes en eikels in de bodem eten. Daarna aten ze de berenklauw en vervolgens begonnen ze pas aan de duizendknoop. In augustus bleek dat het onvoldoende was teruggedrongen. De gemeente moest met het middel Ultima spuiten tegen de wildgroei.

  Volgend jaar
  De gemeente wil verder gaan met de proef. Met de geleerde lessen in het achterhoofd hebben ze het strijdplan aangepast voor volgend jaar. Menting vertelde tegen Trouw: "De Bonte Bentheimers gaan eerder naar buiten. Dan beginnen ze misschien al aan de wortelstokken van de overwinterende Japanse duizendknoop. De oude bodemvoorraad eikels en kastanjes is dit jaar al opgegeten. En we zetten ook volwassen varkens in. Die eten meer dan biggen.“

  Slacht
  De bewoners van Oosterbeek hebben de varkens in hun hart gesloten. Het was in eerste instantie ook de bedoeling dat de varkens uiteindelijk geslacht zouden worden. Dit hebben de bewoners gedeeltelijk weten tegen te houden. Twee van de Bentheimers mogen blijven leven. 

  Bekijk de reportage van Vroege Vogels over deze woekeraarbestrijders.

  Bron: Trouw 

  Geplaatst in: Nieuws