Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oostvaardersplassen: vangweide voor koniks

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Staatsbosbeheer mag doorgaan met het aanleggen van een vangkraal en -weide voor koniks in de Oostvaardersplassen. Volgens de rechtbank in Utrecht hebben de werkzaamheden geen langdurig negatief effect op de ganzen die ook in het gebied foerageren.
Dierbaar Flevoland had protest aangetekend tegen de werkzaamheden, waarna die al binnen een week werden stilgelegd. De gemeente Lelystad had al wel een vergunning afgegeven. De dierenbeschermer wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen.

Maximaal 450 koniks

De provincie heeft bepaald dat maximaal ongeveer 450 koniks in het gebied mogen leven. Staatsbosbeheer wil daarom de vangweide bij het spoor aanleggen, zodat de beheerder boventallige dieren kan vangen om die te kunnen overplaatsen naar andere landen. De rechter oordeelt dat de vangweide nodig is om te voorkomen dat het aantal konikpaarden te groot wordt in de toekomst.

Hekken en raster

Staatsbosbeheer wil onder meer hekken plaatsen, rasters aanleggen en nieuwe bosschages planten. De werkzaamheden die nu doorgang vinden, zijn binnen afzienbare tijd klaar en het gaat om een locatie waar weinig vogels zitten. ,,Ganzen zijn bovendien opportunisten. Zij komen wel terug. Ze kennen het gebied. Verder zijn ze gewend aan de paarden. Als de vogels het te druk vinden, gaan ze wel ergens anders naartoe", concludeerde een ecoloog van Staatsbosbeheer vorige week in de rechtbank.
Volgende week is er opnieuw een rechtszaak over de Oostvaardersplassen. Dan gaat het over de afschot van duizend edelherten in het gebied. Meerdere stichtingen hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de provincie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.