Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oostvaardersplassen: Voeren verlengd en boetes voor actievoerders

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

De konikpaarden, edelherten en heckrunderen in natuurgebied de Oostvaardersplassen mogen nog tot 5 mei worden bijgevoerd. De provincie Flevoland heeft besloten de ontheffing die hiervoor begin maart werd verleend, te verlengen tot die datum.

Gras groeit dus minder honger

Het gaat om een overgangsperiode, zegt de provincie. ,,Nu het gras in het gebied snel groeit, maken de dieren steeds minder gebruik van het hooi en neemt de noodzaak van bijvoeren af. Voor een goede en verantwoorde overgang bouwt Staatsbosbeheer het bijvoeren geleidelijk af." Twee dierenartsen gaan Staatsbosbeheer bij de overgangsperiode adviseren. Binnenkort gaan ze daarvoor het gebied in.

Boets voor actievoerders

Acht mensen die via social media hebben geprotesteerd tegen het beleid in de Oostvaardersplassen, hebben een boete gekregen wegens bedreiging, belediging of smaad. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen dat ze hun “agressie richten op mensen met een publieke taak”. De boetes lopen op tot 600 euro.
Drie mensen kregen vergelijkbare boetes voor het vernielen van een slot, verzet tegen aanhouding en het schoppen van een agent. Enkele actievoerders moeten ook een schadevergoeding betalen. Het OM heeft de straffen opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Enkele zaken van actievoerders tegen de dood van de grazers lopen nog.
Begin april werd bekend dat bijna 3000 grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd. De situatie in het natuurgebied leidt al maanden tot maatschappelijke onrust. Dierenactivisten hebben al enkele keren balen hooi over de hekken gegooid.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.