Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar de Veluwse wolvin

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Wolvenroep_Mirte_Kruit

© foto: Henny Radstaak

Is de wolvin die onlangs werd vastgelegd op een cameraval op de Veluwe zich daar aan het vestigen of niet? Aan de hand van waarnemingen en de vondst van sporen en uitwerpselen, aan de hand waarvan met DNA kan worden vastgesteld dat het om een en hetzelfde dier gaat, lijkt van wel. Van definitieve vestiging is pas sprake als een wolf 6 maanden zich in hetzelfde gebied ophoudt. Op dit moment worden bijna dagelijks keutels gevonden van wolven op de Veluwe. Als een wolf echt een territorium aan het bezetten is, gaat het dier het gebied markeren door keutels op kruisingen van zandpaden te leggen. 
Op de Veluwe gaat het, zo blijkt uit DNA-onderzoek aan de hand van de keutels, om een wolvin die afkomstig is uit een roedel uit de deelstaat Brandenburg, in het oosten van Duitsland. Eerder dit jaar heeft het dier rondgelopen in Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel. Of het dier dat op de cameraval is vastgelegd dezelfde is, is niet zeker. Als het een wolvin is die zich daar vestigt, zal ze op zoek gaan naar een mannetje. Wat voor locatie zoekt ze uit? En waar gaat ze straks haar eventuele welpen werpen? Op zoek, in de avond, naar sporen en geluiden van de Veluwse wolvin, met Mirte Kruit en Jeroen Kloppenburg van Wolven in Nederland. Mirte kan op een bijzondere manier een wolf traceren: door het wolvengehuil te imiteren en een reactie uit te lokken.

Meer over:

wolvin, veluwe, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.