NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Op zoek naar nieuwe imkers

  imkercursus.jpg

  Het aantal imkers in Nederland neemt sterk af. Van de 6500 imkers in Nederland zijn er ongeveer 15 als beroepsimkers actief. En dat is niet veel.

  Direct na de Tweede Wereld Oorlog waren er zo'n 32.000 imkers georganiseerd in Nederland. Dat nam snel af tot een dieptepunt in 1967 met 7100 imkers. Tot 1984 was er weer een toename maar daarna ging het gelijkmatig naar beneden met momenteel dus 6500 georganiseerde imkers.

  Die afname heeft meerdere oorzaken: het is moeilijk om als imker een leuke boterham te verdienen en de imker vergrijst. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse imker ligt tegen de zestig jaar.

  Om het aantal imkers op peil te houden is instroom van nieuwe imkers dus noodzakelijk. Daarom worden er overal in het land verschillende imker cursussen gegeven. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging is een van de initiatiefnemers van deze korte opleidingen. Zo'n cursus is een mooie manier om kennis op te doen over de boeiende bijenwereld, en om de stap te zetten naar een nieuwe hobby. Want een hobby zal het waarschijnlijk blijven. Het is in Nederland bijna niet mogelijk van de bijenteelt te leven, maar als de imker het goed doet, kan het imkeren een aardige hoeveelheid honing opleveren, en hoeft de hobby weinig geld te kosten.

  Bijensterfte

  Een ander knelpunt in de bijenhouderij is de sterfte onder bijen. De afgelopen zes jaar stierf in Nederland in de winter steeds 15 tot 26 procent van de bijenvolken van imkers. Voorheen lag de wintersterfte rond de 10 à 15 procent. Ook verder in Europa is de sterfte de afgelopen jaren toegenomen.  

  Imkers zijn hierdoor steeds meer geneigd om met hun hobby te stoppen, waardoor het aantal bijenvolken nog verder afneemt.

  Altijd al imker willen worden? Bezoek de internetsite: www.bijenhouders.nl voor meer informatie over deze cursussen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Meer in Fragment Radio