Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar stilte, ruimte en duisternis

  •  
08-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kester_Freriks

© fotograaf: Henny Radstaak

Het lijken steeds schaarser wordende natuurwaarden te worden: de stilte, die overstemd wordt door bijvoorbeeld auto- en vliegverkeer. We missen steeds vaker vergezichten en de nacht is steeds minder donker geworden omdat we met verlichting de duisternis steeds meer uitbannen. Dat is niet alleen van invloed op dieren, maar ook op de mens.

Zoektocht

’S Nachts wordt het niet donker genoeg meer om de sterren en de melkweg te kunnen zien. In de bebouwde omgeving is nauwelijks meer stilte, we missen de vergezichten en overal brandt licht. Het verdwijnen van stilte, ruimte en duisternis, waarden die er eeuwenlang zijn geweest, heeft invloed op mens en dier. Uit een recent onderzoek van natuur- en milieuorganisaties blijkt dat we grote behoefte hebben aan stilte in de nacht en dat we naar ruimte verlangen. Hoe belangrijk is een wandeling in het donker? Schrijver Kester Freriks is in Nederland op zoektocht gegaan naar die stilte, ruimte en duisternis. Zijn er nog plekken waar we die echt kunnen beleven?

Meer over:

natuurboek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.