NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Op zoek naar twee begraven onderbroeken

  WhatsApp Image 2019-04-14 at 08.36.19

  De kwaliteit van de bodem wordt in Nederland sinds kort op een wel heel wonderlijke manier gemeten. Via het ingraven van een katoenen onderbroek. Wetenschappers van het Louis Bolk Instituut hebben deze methode gebruikt om onderzoek te doen naar de bodemactiviteit bij veehouders en boomtelers in het Groene Woud in Brabant.

  Naardermeer

  Maar ook bij de studio van Vroege Vogels radio aan het Naardermeer zijn in januari 2019 twee katoenen onderbroeken de grond ingegaan. De shorts werden op een diepte van 10 centimeter begraven op twee plekken aan het Naardermeer. Een onderbroek verdween in de natte grond, de ander in droge grond. Op zondag 14 april zal de spade de grond in gaan om te zien wat er over is van de twee onderbroeken. De twee onderzoeksters: Maaike van Agtmaal en Carmen Versteeg zijn enorm benieuwd naar de resultaten van de Vroege Vogels slips.

  Test

  Ook de afbraak van organische stof meten met een onderbroek? Kies het liefste een biologische katoenen onderbroek en laat deze twee tot drie maanden in de bodem, zeker niet langer. Zorg dat je onderbroek mooi plat in de bodem ligt. En voilà! Test verschillende locaties en laat je verrassen door het resultaat.Voor wie een onderbroek begraven te ver gaat, maar toch zelf mee wil doen aan bodemonderzoek met theezakjes in eigen tuin, staat hier hoe dat moet.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media