Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opening Haringvliet geeft kustbroedvogels weer hoop

  •  
06-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
haringvlietsluizen.jpg
Na het afsluiten van het Haringvliet in 1970 zijn de vogelaantallen drastisch achteruit gegaan. In een onlangs verschenen rapport is beschreven dat vooral kustbroedvogels het zwaar hebben gehad met de sluiting. De Haringvlietsluizen gaan in 2018 weer op een kier, en dit biedt kansen voor bedreigde vogels.
Het Haringvliet is de monding van de Rijn en Maas. Met de ingebruikneming van de Haringvlietdam in 1970 veranderde het Haringvliet van een brakwatergetijdengebied naar een zoet meer zonder invloed van het getij. Hierdoor was er minder nestgelegenheid en voedsel beschikbaar voor de kustbroedvogels.

Vogels in het Haringvliet

Ondanks de achteruitgang in vogelaantallen is het Haringvliet nog altijd van grote betekenis voor veel soorten vogels. Maar na de sluiting is de mix van soorten heel anders geworden. Zo zijn vogels die waterplanten eten (eenden en zwanen), gras- en planteneters (ganzen en smienten) en insecteneters (rietvogels) toegenomen. De juist zo bedreigde vogels van kust- en intergetijdengebieden die vissen vangen op water (zoals sterns) en bodempikkers (zoals steltlopers en meeuwen) zijn in aantal afgenomen. 

Open de sluizen

Het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen zorgt voor een meer dynamische delta. Het is een belangrijk begin naar een meer natuurlijke overgang tussen het zoute zeewater en het nu zoete Haringvliet. Veel vogel- en vissoorten kunnen van de verbinding tussen zee en rivier en de zoute en brakke milieus in het Haringvliet gaan profiteren. Het biedt kansen voor de kustbroedvogels. Die kunnen in het Haringvliet de komende jaren veiliger en beter broedgebied vinden en meer voedsel in de buurt van hun nestplaatsen.
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

haringvliet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.