Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Otterpopulatie Nederland neemt nauwelijks toe

  •  
01-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Otter zwemt

© Fotograaf jokenijenhuis

Het aantal otters in Nederland ligt momenteel rond de 200 dieren. Na een lange stijgende lijn in de otterpopulatie is het aantal otters het afgelopen jaar nauwelijks toegenomen.
Jaarlijks wordt door Wageningen Environmental Research de Nederlandse otterpopulatie in de gaten gehouden. Dit gebeurt omdat er in kleine populaties altijd het risico op inteelt heerst. Deze inteelt kan invloed hebben op hun voortplantingsvermogen en de gezondheid van de soort. Het monitoren in een vroeg stadium is belangrijk om te voorkomen dat de populatie achteruit gaat.   

Resultaten van de otterpopulatie

De genetische variatie van de otterpopulatie in Nederland schommelt van jaar tot jaar. De genetische variatie is momenteel nog groot. Dit betekent dat er een betere menging is van de aanwezige genotypen. Dit is goed nieuws voor de otter in Nederland. Echter is de genetische variatie per otter licht afgenomen, dit geeft aan dat inteelt toch langzaam voortschrijdt.  
De grootste populatie otters bevindt zich in De Wieden-Weerribben met zo’n 80 dieren. De uitbreiding van verspreidingsgebied breidt zich traag uit. De meest merkwaardige toename is het aantal individuele otters in Drenthe. Ook opvallend is dat de oudere vrouwtjes van ruim 10 jaar nog steeds leven.
Bron: Nature Today  -  Loek Kuiters en Arjen de Groot,  Wageningen Environmental Research

Meer over:

otter, aantallen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.