Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Oudste luchtvervuiling ooit gevonden'

  •  
11-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
incas.jpg
In het ijs van de Quelccaya-ijskap in Peru hebben onderzoekers van de Ohio State University sporen van luchtvervuiling gevonden die stammen uit de tijd van de Inca's. Het is een bewijs dat voor de industriële revolutie al grootschalige luchtvervuiling plaats vond.
Zilverindustrie
De gevonden loodsporen dateren uit de zestiende eeuw, toen de Spanjaarden Zuid-Amerika veroverden. Ze dwongen de Inca's met nieuwe technologie veel zilver uit mijnen te halen, waardoor er voor het eerst grote wolken loodstof boven de Andes ontstonden. Deze waaiden weer mee met de koude wind werden onderdeel van de Quelccaya-ijskap in Peru.
Grootschalig
De afgelegde afstand van de looddeeltjes en de invloed op de samenstelling van het ijs, zorgt ervoor dat de wetenschappers overtuigd zijn dat het om grootschalige luchtvervuiling ging.
Bron: Scientias
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.