Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oudste volledige fossiel van insect gevonden

  •  
01-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79764c3e8d.jpg
In het zuidoosten van België hebben onderzoekers het oudste volledige fossiel van een insect ontdekt. Het gaat om de 370 miljoen jaar oude versteende overblijfselen van een nog onbekende soort, aldus de Belgische en Franse wetenschappers woensdag in het blad Nature.
Het fossiel lag in een gebied op de scheiding tussen de bekkens van Dinant en Namen. Het dier is gedoopt tot Strudiella devonica, verwijzend naar de periode waaruit het dier stamt, het devoon.
De overblijfselen zijn waarschijnlijk van een jong dier dat nog geen vleugels had ontwikkeld, maar die die bij langer leven wel zou hebben gekregen. Het fossiel is 8 millimeter lang en 1,7 millimeter breed. Het dier heeft een borstkas, zes poten en een achterlijf uit tien segmenten.
De wetenschappers zien de vondst als een soort 'missing link'. In de vondsten tot nu toe gaapte een gat tussen 385 miljoen jaar en 325 miljoen jaar geleden, dat de oudere vleugelloze insecten scheidde van die met vleugels. Het nu gevonden dier had alle eigenschappen van insecten met vleugels, al waren deze aan het fossiel nog niet te herkennen.
Het oudste fossiel van een insect ooit gevonden, is 407 miljoen jaar oud, maar dat is niet helemaal compleet.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.