Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overstekende vleermuizen

  •  
08-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
In Friesland wordt sinds 2010 gewerkt aan de “Centrale As”. Een dubbelbaans autoweg die Van Dokkum in het noorden tot Nijegea in het zuiden gaat lopen. Niet iedereen is daar blij mee omdat er veel natuur verloren gaat bij de aanleg ervan.  

Dieren niet vergeten

Maar gelukkig zijn de dieren in de omgeving niet vergeten. Er komen meerdere  tunnels onder de weg en er worden speciale oversteekplaatsen voor vleermuizen gebouwd. Zo’n oversteekplaats wordt een ‘hop-over’ genoemd. Een constructie over de weg, die als geleiding dient en vleermuizen zo op veilige hoogte de weg over helpt.
Om er achter te komen waar zo’n ‘hop-over’ precies moet komen,  zijn in het Friese dorpje Sumar afgelopen dinsdag grootoorvleermuizen gevangen en gezenderd. Met behulp van een ontvanger kunnen de bewegingen van de diertjes nauwkeurig gevolgd worden en weet men precies hoe de vleermuizen het landschap gebruiken.
Het onderzoek zal niet zo lang duren omdat na vier dagen de zendertjes er vanzelf afvallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.