NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Paarden lijden in bloedboerderijen

  Bloedboerderij
  Bloedboerderij in zuid-amerika, bron: dier&recht

  Op zogenaamde bloedboerderijen in Zuid-Amerika worden van drachtige merries grote hoeveelheden bloed ‘geoogst’. De hormonen in het bloed worden gebruikt om de vruchtbaarheid van Nederlandse varkens en koeien te verhogen. In de EU is het aftappen van bloed bij paarden voor dit doel verboden. Farmaceutische bedrijven als CEVA, IDT Biologica en HIPRA importeren daarom hun hormoonproducten uit Argentinië en Uruguay.

  Tien liter bloedafname per keer 

  Van tienduizenden drachtige merries wordt 2 tot 3 maal per week tot wel 10 liter bloed afgenomen om PMSG te onttrekken. PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropine) is een hormoon dat in de Europese veehouderij gebruikt wordt om de vruchtbaarheid van varkens en melkkoeien te verhogen. 

  Ernstig bloedarmoede bij de paarden

  Het gevolg van het aftappen is dat de paarden ernstige bloedarmoede hebben en door een verlaagde weerstand veel infecties oplopen. Bovendien worden de dieren mishandeld tijdens het aftappen van het bloed en creperen zieke en kreupele dieren zonder enige zorg. De weiden liggen vaak vol kadavers van paarden die de mishandelingen niet overleefden. 

  E-mailactie Dier&Recht 

  Dier&Recht start een e-mailactie en roept varkenshouders, melkveehouders en dierenartsen op helemaal te stoppen met het gebruik van middelen die PMSG bevatten, en te vragen naar synthetische alternatieven. Verder moet volgens Dier&Recht de Nederlandse politiek aandringen op een importverbod voor de EU.

  Waarschuwing: de volgend video bevat schokkende beelden.

  Bloedboerderij Zuid-Amerika - Bron Tierschutzbund Zürich, Dier & Recht

  Bron: Dier&Recht

   

   

   

   

  Geplaatst in: Nieuws