Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Paartje mysterieuze nachtzwaluwen

  Nachtzwaluw
  Gijs de Jonge

  Bijzonder fraaie beelden van de mysterieuze nachtzwaluw. Filmer Gijs de Jonge stond opeens oog in oog met dit rustende paartje in het Aamsveen te Overijssel. De vogels gebruiken hun grote bek om 's nachts grote vliegende insecten te vangen, zoals nachtvlinders. Ze hebben hiertoe speciale aanpassingen, borstels genaamd, in hun mondhoeken om zo hun vangnet, de opening van de bek, te vergroten.

  Gedrag

  De nachtzwaluw vliegt vooral in het donker, waarbij de vlucht geruisloos en mot-achtig is. Overdag ligt de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort moeilijk te zien en moet men geluk of de juiste kennis hebben om er een waar te nemen.

  Het beste lukt dit door op hun opvallende geluid te letten. Het is een enigszins mechanisch getril, van variabele intensiteit, dat het mannetje na zonsondergang zittend vanaf een uitkijkpost ten gehore brengt. Luister naar ratelende nachtzwaluwen tijdens windstille, liefst zwoele avonden van mei-juli, in bekende broedgebieden van de soort. 

  Broeden

  De nachtzwaluw, ook wel geitenmelker genoemd, broedt van mei tot augustus. De vogel broedt op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen. In Nederland broeden ze op de Veluwe en in Brabant. Er zijn kleinere populaties in Drenthe, Limburg en Overijssel. De vogel heeft 1-2 broedsels per jaar. Ze maken geen nest, maar leggen hun eieren op kale bodem onder een boom, bosje of struik. Het vrouwtje zit op de eieren. Als het vrouwtje een tweede nest begint, neemt het mannetje het eerste nest over.

  Geplaatst in: Zelf Geschoten

Meer in Zelf Geschoten