Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Pensioenfondsen investeren in fossiele brandstoffen en dierenleed

  bezinepomp_cc_Harm_Wimmenho_01.jpg

  Zestien maatschappelijke organisaties roepen Nederlands grootste pensioenfonds – ABP – op te stoppen met het investeren van Nederlands pensioengeld in  olie-, kolen- en gasbedrijven.

  De oproep is een initiatief van Fossielvrij Nederland dat vandaag een brief stuurde naar het bestuur van ABP. De brief is onder meer ondertekend door Oxfam Novib, Greenpeace, Hivos, Urgenda en een aantal hoogleraren. Alle ondertekenaars samen hebben een achterban van ongeveer 1 miljoen mensen. Ze wijzen het ABP op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en vragen het fonds geld terug te trekken uit bedrijven zoals Shell, BP en Exxon Mobile die op een negatieve manier bijdragen aan klimaatverandering.

  Het ABP is de grootste Nederlandse vermogensbeheerder met een totaal beheerd vermogen van 300 miljard euro. Daarvan wordt momenteel ongeveer
  10 miljard Euro in de olie, kolen en gasindustrie geïnvesteerd. Naast de eerder genoemde financiële risico’s, neemt ook het draagvlak voor investeringen in bedrijven in de fossiele industrie af, zegt initiatiefnemer Liset Meddens, Coördinator Fossielvrij Nederland. “Met de uitkomsten van het VN-rapport in het achterhoofd is het niet alleen onaanvaardbaar maar ook kortzichtig om in de fossiele-industrie te blijven investeren, daarnaast liggen er ook enorme kansen voor het ABP om de leiding te nemen en de transitie naar een duurzame en fossielvrije economie te versnellen.

  Wakker Dier wil ook dat ABP stopt met investeringen in bedrijven in het buitenland die legbatterijen en megastallen bouwen.

  Bron: ANP, Wakker Dier, Milieudefensie, Fossielvrij

  Geplaatst in: Nieuws