Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peroxide in enkele van de overboord geslagen containers

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
containerschip

© Bron Pixabay

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn 270 containers overboord geslagen boven het Duitse Waddeneiland Borkum. Dat is flink meer dan de in eerste instantie genoemde 30. Enkele zijn al aangespoeld op Vlieland en Terschelling. Meerdere containers bevinden zich tussen Ameland en Schiermonnikoog. Inmiddels zijn 30 tot 35 van de overboord geslagen containers gelokaliseerd, meldt de Veiligheidsregio Fryslân.

Peroxide in poedervorm

In drie van de in de nacht van dinsdag op woensdag overboord geslagen containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Hoe gevaarlijk het spul precies is, is nog onduidelijk. “Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt”, aldus een woordvoerder van de kustwacht.
Een woordvoerder van de veiligheidsregio Fryslân adviseert bij de containers met de peroxide weg te blijven en de stof niet in te ademen. Mensen wordt verzocht 112 te bellen als ze de betreffende containers zien. Het gaat om een gele container met nummer: MSCU3713629, een blauwe container met nummer: CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer: TCLU41747408.

Jutten op de Wadden

Mensen zijn aan het jutten geslagen omdat er onder meer IKEA-meubels inzitten en bijvoorbeeld speelgoed, tv' s, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes. Mensen die aangespoelde spullen vinden op het strand, mogen die gewoon meenemen. Volgens de gemeente Terschelling hebben de goederen “door contact met het zeewater geen waarde meer”. Maar gesloten containers moeten dicht blijven, benadrukt Terschelling.
Op Terschelling en Vlieland zijn mensen woensdag massaal aan het jutten geslagen. Op de stranden liggen onder meer ingepakte IKEA-meubels, speelgoed, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes. Op foto’s op Twitter is onder meer ook te zien dat iemand een flatscreen-tv meesjouwt.
Bron: ANP

Meer over:

containers, wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.