Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kaalslag door Staatsbosbeheer?

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1176 keer bekeken
  •  
FritsvanBeusekom

© Frits van Beusekom, oud-directeur natuurbeheer van Staatsbosbeheer. Foto: Henny Radstaak

Oud-directeur natuurbehoud Frits van Beusekom van Staatsbosbeheer heeft ernstige kritiek op het huidige kapbeleid van die organisatie. Staatsbosbeheer zou volgens hem roofbouw plegen door op te grote schaal bossen kaal te kappen. Dat zou ingegeven worden door het feit dat Staatsbosbeheer sinds het beleid van staatssecretaris Bleker ‘zelf z’n broek moet ophouden’. De organisatie is volgens hem te ‘productiegedreven’ geworden en heeft steeds minder oog voor de natuur.
Achtenzeventig jaar is ie, al lang gepensioneerd, maar toch maakt hij zich als voormalig directeur Natuurbeheer bij Staatsbosbeheer ernstig zorgen over ‘zijn baby’. In de tijd van Frits van Beusekom was het juist de trend om bossen met rust te laten een af toe eens wat losse bomen in een bos te oogsten, het zogeheten dunnen. Daarom gaat kaalkap, zoals het in bosbouwtermen heet, hem aan het hart. En naar eigen zeggen is hij niet de enige die zich drukmaakt. Ook andere bosbouwers en het publiek maken zich zorgen om het beleid van Staatsbosbeheer. 
Volgens Van Beusekom, die de toestand van de bossen op en rond de Amerongse Berg, op de Utrechtse Heuvelrug, nauwlettend in de gaten houdt, is de bodem op de gekapte percelen bos daar ecologisch dood. “Daar vind je geen vogels en vlinders meer”, zegt Van Beusekom, “dat kan toch niet het beleid zijn van een natuurorganisatie”. Staatsbosbeheer zelf vindt dat hun oud-directeur onzin verkoopt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.