Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluimvee scharrelt meer fijnstof de lucht in

  •  
30-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Kippen

© kippen, fotograaf: jeanet1

De uitstoot van fijnstof daalt in alle economische sectoren behalve in de landouw. Die stijging is toe te schrijven aan de pluimveehouders, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Doordat die hun kippen vaker in de buitenlucht laten scharrelen, stoten ze ook meer fijnstof uit.

Kleine deeltjes in lucht

Steeds meer pluimveehouders verkopen vrije-uitloopeieren. Om dat keurmerk te behalen, moeten hun kippen ook in de buitenlucht kunnen lopen. Goed voor de kippen, maar de omgeving wordt vuiler doordat er meer kleine mestdeeltjes in de lucht terechtkomen. Daardoor steeg de uitstoot van fijnstof in de landbouw tussen 2000 en 2016 met 3 procent, terwijl andere onderdelen van de sector emissies wisten terug te dringen.

Minder fijnstof

De gehele uitstoot van fijnstof in Nederland daalde in dezelfde periode met 41 procent, meldde het CBS. Tegelijkertijd groeide de economie met meer dan een vijfde. De afname is dan ook vooral te danken aan strengere regels voor de uitstoot door de industrie en auto's.

Maatregelen

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu waren in 2017 al bezig om afspraken met boeren te maken over de uitstoot. Het ministerie van Economische Zaken trekt komende vier jaar 1,6 miljoen euro uit om stallen te ontwikkelen waaruit minder fijnstof vrijkomt en het ministerie van Infrastructuur en Milieu vergemakkelijkt de invoering van nieuwe technieken om de fijnstofuitstoot tegen de gaan.
Bron: ANP

Meer over:

fijnstof, pluimvee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.