NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Podwalk van Vroege Vogels

  vv_newsimg_212414.jpg

  Het radioprogramma Vroege Vogels en Natuurmonumenten organiseren een speciale excursie voor luisteraars. U kunt een unieke podwalk maken over drie 's-Gravelandse landgoederen: Boekesteyn, Schaep & Burgh en Bantam.

  Via uw eigen ipod of mp3-speler 'opent' Vroege Vogels tijdens deze wandeling deuren die voor anderen gesloten blijven. Zo neemt u als het ware een kijkje in de ijskelder met vleermuizen en de directiekamer van Natuurmonumenten om vervolgens via de keuken van Saartje de Slangenmuur te bezoeken. Aan de hand van nummers op uw routekaartje luistert u naar korte reportages en interviews met deskundigen. De boswachters van het gebied en Vroege Vogels presentator Frank van Pamelen zijn uw geluidsgidsen. U kunt de wandeling en het bijbehorende routekaartje gratis downloaden.

  Download de gegevens:


  Download gehele podwalk 's-Graveland (84 Mb)
  Dit is een ZIP-bestand met de gehele podwalk van 18 tracks.

   Losse tracks, beschrijving en downloaden

   Bekijk Routebeschrijving 's-Graveland

  Routekaart 's-Graveland

  Het meest recente routekaartje kunt u gratis afhalen aan de balie van het bezoekerscentrum 's-Graveland van Natuurmonumenten. De wandeling start vlakbij dit bezoekerscentrum. Natuurlijk vindt u hier ook meer informatie over het gebied.

  Bezoekadres:
  Noordereinde 54b
  1243 JJ ’s-Graveland
  Tel: (035) 656 30 80
   Bezoek het bezoekerscentrum

  Podwalk bij 's-Graveland

  De route loopt door drie aan elkaar grenzende buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Ze liggen op de overgang van het Noord-Hollandse laagveen naar de hoger gelegen zandgronden. Begin zeventiende eeuw kregen Amsterdamse kooplieden een vergunning om veen en zand af te graven tussen Hilversum en Kortenhoef. Als tegenprestatie moesten op iedere kavel twee boerderijen worden gezet en de grond in cultuur gebracht. Na enige tijd groeide hun waardering voor het buitenleven en vestigden de kooplieden zich hier permanent. De buitenplaatsen met hun kapitale villa’s en parkachtige landschappen ontstonden in de loop van de daaropvolgende eeuwen.
  De naam Boekesteyn verwijst naar de vele oude beuken op de buitenplaats: ‘boek’ is een oud woord voor beuk. Schaep en Burgh dankt zijn naam aan de stichter Abel Matthijszoon Burgh en zijn neef en erfgenaam Gerard Simonszoon Schaep. Achter Schaep en Burgh ligt het theehuis, beter bekend als het Capitool. ‘Bantam’ is vermoedelijk een hommage aan het toenmalige wingewest in Oost-Indië. Van villa Bantam resten slechts de fundamenten. De andere twee villa’s zijn volledig intact.

   Lees meer over de buitenplaatsen
   Lees meer over het Capitool

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes