Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Postduivenhouders klagen over roofvogels

  •  
19-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Jonge slechtvalk

© Fotograaf: Yvonne Langenberg

Volgens duivenmelkers worden duizenden postduiven in Nederland 'vermoord' door sperwers, haviken en slechtvalken. Dat moet stoppen, vinden de postduivenhouders omdat hun hobby op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco staat en dreigt te verdwijnen.
De petitie, die door nog geen zesduizend mensen is ondertekend, vraagt onder meer om een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten en een verbod op uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en de import van deze roofvogels. De petitie wordt dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden. De bedreiging van de duivensport is volgens deze club niet het gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Zo zijn op veel plaatsen nestkasten voor slechtvalken geplaatst.

Toename van de slechtvalk

Sinds enkele jaren gaat het beter met roofvogels zoals de slechtvalk in Nederland blijkt uit cijfers van SOVON. Maar deze vogels komen uit een diep dal. Tot ongeveer 1960 was een overwinterende slechtvalk een volstrekt normale verschijning in Nederland, zelfs in vele steden. Net als vele andere roofvogels nam daarna het aantal sterk af door het gebruik van pesticiden in de landbouw. Tot 1990 was de slechtvalk een incidentele broedvogel en in 2016 waren er geregistreerde 180 broedparen. Volgens de postduivenhouders zouden dat nu driehonderd broedparen zijn. Deze toename vloeit voort uit een sterke toename in het Roergebied en andere regio's in Duitsland. Hier werd broeden van slechtvalken in dichtbevolkte omgeving bevorderd door het uitzetten van gefokte vogels en aanbieden van nestkasten.
De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft in maart een onlinemeldpunt geopend waar duivenhouders de aanvallen van roofvogels kunnen melden. Op de lijst staan naam dader (soortnaam), aantal gewonde of dode duiven en plaatsnaam. Maar volgens de organisatie zijn er door een technisch mankement weinig meldingen binnengekomen.
Bron: ANP en SOVON

Meer over:

postduif
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.