Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proef met ganzen verjagen mislukt

  •  
09-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
grauwe gans ikjelle

© grauwe gans, foto: ikjelle

Een experiment om ganzen op boerenakkers te laten verjagen door vrijwilligers, is mislukt. Voor de proef van de provincie Zuid-Holland, de Dierenbescherming en boerenorganisatie LTO meldden zich te weinig vrijwilligers aan, aldus de Dierenbescherming woensdag.

Diervriendelijk alternatief

De proef zou plaatshebben in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard. De Dierenbescherming was enthousiast over het “diervriendelijke alternatief voor het afschieten van vele honderden ganzen”. “Maar op onze oproep voor vrijwilligers kwamen maar vijf aanmeldingen. Aangezien je de vogels wekenlang elke dag moet verjagen, was dat aantal te weinig om effectief te zijn”, zegt Carmen Silos van de dierenorganisatie. Silos denkt dat de Hoeksche Waard te afgelegen is om voldoende deelnemers te krijgen. “We doen graag mee aan een nieuw experiment volgend jaar in een wat dichterbevolkt gebied.” De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, die de jagers levert voor het afschieten van ganzen, spreekt van “een flop”. Een plaatselijke jager was de enige die 48 keer kwam opdagen om ganzen te laten schrikken, aldus de vereniging.

Reactie vrijwilligers

In een reactie laat de vrijwilligers weten dat het mislukken van de verjaagproef niet aan de bereidheid van de vrijwilligers heeft gelegen. De vrijwilligers waren bereid om op de ingeroosterde tijden zich aan hun taak te wijden. “Wij hebben er juist alles aan gedaan om de pilot een kans te geven, om in elk geval te beginnen met het verjagen van de ganzen en gegevens hierover te verzamelen. Wij hadden zelfs de indruk dat wij de énigen waren die zich in wilden zetten, want er kwam gewoon geen reactie op onze voorstellen en suggesties”, aldus Selina Prein, vrijwilligster ganzen verjaagproject.
Uiteindelijk is het project mislukt door meerdere factoren. De vrijwilligers hopen dat dit project, waarbij op een diervriendelijke wijze het ganzenprobleem aangepakt wordt, op een later tijdstip, wellicht op een andere locatie en onder betere omstandigheden, alsnog van de grond kan komen.
Bron: ANP

Meer over:

ganzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.