NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Protest tegen RWE bruinkoolmijn in Duitsland

  Bruinkoolmijn
  Bruinkoolafgraving in Rheinbraun, Duitsland. Bron: nedu503 - Pixabay

  Bruinkoolmijnen van energiemaatschappij RWE in het Duitse Rheinland zijn de grootste bron van CO2 in heel Europa (cijfers uit 2015). Daarom voeren duizenden Europeanen in de periode van 24 tot 29 augustus actie om de winning van bruinkool te laten stoppen. Vlak over de Limburgse grens is een klimaatkamp opgebouwd waar duizenden mensen actie voeren.

  Bruinkool in Duitsland

  Bruinkool is een tussenfase tussen turf en steenkool. Duitsland is wereldwijd de grootste producent van bruinkool. De bruinkool wordt afgegraven en vervolgens verstookt in elektriciteitscentrales. Elektriciteit uit bruinkool is nog noodzakelijk om Duitsland van energie te voorzien als de wind en zon wegvallen. RWE heeft het voornemen om tot in 2045 door te gaan met de bruinkoolwinning.

  Milieu

  Om de winning van bruinkool te stoppen, vinden de actievoerders burgerlijke ongehoorzaamheidsacties noodzakelijker dan ooit om de uitfasering van bruinkool te versnellen. Naast de grote uitstoot van CO2 zorgen de afgraving en verbranding van bruinkool ook voor directe gevolgen voor het milieu, zoals de daling van de grondwaterstand en uitstoot van fijnstof. De actievoerders willen de bruinkoolcentrales, kolentreinen en graafmachines in het gebied blokkeren. Ook enkele honderden Nederlanders doen mee om te protesteren tegen de winning van de schadelijke fossiele brandstof.

  Nederlandse deelnemers

  Vanuit Nederland roepen CODE ROOD, Fossielvrij NL, GroenFront! en Transitie Nederland samen op om deel te nemen aan het klimaatkamp en de geplande acties. Van 18 tot 29 augustus worden op drie plekken grote klimaatkampen ingericht. Hier zullen de Nederlandse deelnemers zich aansluiten bij Ende Gelände. "Klimaatverandering stopt niet bij de grens en deze mijnen liggen slechts veertig kilometer over de grens met Limburg", zegt woordvoerder Anneke van CODE ROOD, "Daarom vinden wij het belangrijk om ons aan te sluiten bij deze krachtige beweging".

  Bron: CODE ROOD

  Geplaatst in: Actie