Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Protesten in Bonn tegen fossiele brandstof

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Kolencentrale

© bron: pixabay

Nederlandse milieuactivisten zijn vrijdag vertrokken naar Bonn om daar de komende dagen hun stem te laten horen in de klimaatdiscussie. Ze doen dat voorafgaand aan de 23e Klimaattop, die vanaf maandag wordt gehouden in de Duitse plaats. 

Bruinkoolmijnen stilzetten

Volgens een woordvoerder van de Nederlanders organisatie Code Rood, doen ongeveer 250 Nederlanders mee aan het protest. Zaterdag demonstreren ze in de stad, zondag leggen zij met duizenden anderen bruinkoolmijnen in de buurt van Bonn stil. Hij zegt dat de acties vreedzaam zullen zijn. “We leggen de mijn stil met onze lichamen door naar binnen te gaan. We moeten het heft in eigen handen nemen. Als het kabinet geen verantwoordelijkheid neemt om fossiele brandstoffen in de grond te laten, dan doen wij het zelf.'' De organisatie is in handen van Ende Gelände, een Duitse beweging die zich verzet tegen het delven van bruinkool omdat zowel de winning als het gebruik daarvan erg milieuvervuilend is.

Klimaatmaatregelen

Op de milieutop wordt gesproken over de uitwerking van het akkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Dat draagt alle deelnemende landen op hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook moeten de meer ontwikkelde landen vanaf 2020 jaarlijks ruim 94 miljard euro bijdragen aan een fonds dat ontwikkelingslanden moet helpen hun klimaatmaatregelen te financieren. Uiterlijk december 2018 moet duidelijk zijn hoe het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk uitgewerkt gaat worden. 

Klimaatmaatregelen Nederland

Onlangs werd duidelijk dat in ons land met de plannen van het nieuwe kabinet de klimaatafspraken van Parijs voor ongeveer de helft kunnen worden gehaald. Om de doelen helemaal te halen moet het kabinet met het bedrijfsleven aanvullende afspraken maken, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het kabinet doet er goed aan ook verder vooruit te kijken, aldus het PBL. De doelen voor 2050 zijn nog vaag. Bovendien richt het kabinet zich vooral op het verminderen van de uitstoot van CO2, terwijl concrete afspraken over de overgang naar duurzame energie en verlaging van het energiegebruik volgens het PBL ook goed werken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.