Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincie Brabant bezorgd over proefboringen schaliegas

  •  
11-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
marcellusshale.jpg
Een ruime meerderheid van Provinciale Staten in Brabant heeft ernstige bedenkingen bij proefboringen naar schaliegas in de provincie.
Schaliegas is aardgas dat met een nieuwe methode te winnen is uit leisteenlagen in de ondergrond, op ruim 4 kilometer diepte. Een mix van water en chemicaliën wordt onder hoge druk in het gesteente gespoten om scheurtjes te 'kraken' waaruit het gas naar de boorput kan stromen.
Boxtel
In Brabant willen D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en de coalitiepartijen CDA en SP nu dat eerst de risico's in beeld worden gebracht, en dat tot die tijd bij de overheid wordt aangedrongen op uitstel van proefboringen. Ze bespreken het onderwerp vrijdag in een commissievergadering.
Het Britse bedrijf Cuadrilla wil op locaties in Boxtel en Haaren met proefboringen onderzoek doen naar mogelijk permanente winning van schaliegas. De gemeente Boxtel heeft al een vergunning voor de proefboring gegeven, maar omwonenden maken zich zorgen.
Brabant Water
In Haaren bestaat onder de lokale bevolking weerstand en ook de gemeente begint te twijfelen. Ook drinkwaterbedrijf Brabant Water eiste eerder meer duidelijkheid over de proefboringen.
Bron: ANP
Foto: schaliegas ('shale gas') boortoren in Pennsylvania, Verenigde Staten (cc)

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.