NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Provincie Brabant bezorgd over proefboringen schaliegas

  marcellusshale.jpg

  Een ruime meerderheid van Provinciale Staten in Brabant heeft ernstige bedenkingen bij proefboringen naar schaliegas in de provincie.

  Schaliegas is aardgas dat met een nieuwe methode te winnen is uit leisteenlagen in de ondergrond, op ruim 4 kilometer diepte. Een mix van water en chemicaliën wordt onder hoge druk in het gesteente gespoten om scheurtjes te 'kraken' waaruit het gas naar de boorput kan stromen.

  Boxtel
  In Brabant willen D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en de coalitiepartijen CDA en SP nu dat eerst de risico's in beeld worden gebracht, en dat tot die tijd bij de overheid wordt aangedrongen op uitstel van proefboringen. Ze bespreken het onderwerp vrijdag in een commissievergadering.

  Het Britse bedrijf Cuadrilla wil op locaties in Boxtel en Haaren met proefboringen onderzoek doen naar mogelijk permanente winning van schaliegas. De gemeente Boxtel heeft al een vergunning voor de proefboring gegeven, maar omwonenden maken zich zorgen.

  Brabant Water
  In Haaren bestaat onder de lokale bevolking weerstand en ook de gemeente begint te twijfelen. Ook drinkwaterbedrijf Brabant Water eiste eerder meer duidelijkheid over de proefboringen.

  Bron: ANP
  Foto: schaliegas ('shale gas') boortoren in Pennsylvania, Verenigde Staten (cc)

  Geplaatst in: Nieuws

Media