NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Haaienreservaat rondom Curaçao_03_12_2015

  20151030_084218.jpg
  Tadzio Bervoets, Irene Kingma en Frensel Merselina.

  In het Caribische Rijksdeel wordt binnenkort een beschermd haaiengebied gecreëerd want het gaat niet goed met de haaien. Elk jaar worden er wereldwijd 100 miljoen haaien gedood door de visserij en handel in haaienvinnen.

  Save Our Sharks
  De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) heeft de handen ineen geslagen met verschillende natuurorganisaties, zoals IMARES en Carmabi, en de Postcodeloterij om de haaien te gaan beschermen. Met het project 'Save Our Sharks' moeten eilandbewoners bewust gemaakt worden van het belang van haaien. Rondom Curaçao bevinden zich verschillende haaien zoals de Caribische rifhaai, de adelaarsrog en de citroenhaai. Deze zijn echter steeds moeilijker te vinden.

  Door de samenwerking met vissers, lokale gemeenschappen en wetenschappers, en goed onderzoek, ontstaat er een duidelijker beeld over de leefgebieden en soorten haaien. Uiteindelijk moet dit gaan resulteren in een beschermd 'natuurgebied' voor haaien rondom alle eilanden. 

  Vroege Vogels praat over het nog op te richten haaienreservaat met Irene Kingma en Tadzio Bervoets van DCNA en Frensel Mercelina, natuurbeheerder van Uniek Curaçao.

  Nieuws vanaf Curaçao
  Onze verslaggever Jesper Buursink is de komende tijd op Curaçao. Wekelijks zal hij verslag doen van dit autonome land binnen het Nederlands Koninkrijk. Van toekomstdromen over de ontwikkeling van een vuilnisbelt naar een Ecopark tot aan het enorme belang van sponzen op 100 meter diepte in de Caribische Zee.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio