NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ratten in de knoop

  rattenkoning_01.jpg

  Zwarte ratten kunnen met hun staarten in de knoop raken. Al eeuwenlang noemt men dit rattenkoning. Dit is best zeldzaam. De laatste keer is zo'n knoop gevonden in 1963, in Rucphen. De grootste knoop die ooit gevonden is, is met 32 staarten.  

  Verhongeren
  De ratten raken enorm in paniek als ze erachter komen dat hun staarten in de knoop zitten. Ze trekken en trekken en zo gaat de knoop steeds vaster zitten. Uiteindelijk kunnen ze geen kant meer op en dan verhongeren ze.

  Plakkerig
  Een verklaring is dat de dieren dicht bij elkaar kruipen om te slapen. De uitwerpselen en voedselresten maken de staarten plakkerig en zo raken ze bij het wakker worden in de knoop. Dit verschijnsel kan alleen bij zwarte ratten voorkomen, want bruine ratten hebben te korte staarten hiervoor.  

  Volksgeloof
  De naam 'rattenkoning' komt uit het volksgeloof dat de koning van een rattennest een troon moet hebben. Deze troon wordt gevormd door de staarten van zijn ondergeschikten. Als deze ondergeschikte ratten pech hebben, raken hun staarten in de knoop. Er zijn ook wel eens koningen gevonden van eekhoorns.

  Bronnen: wikipedia en Veldgids Europese Zoogdieren, uitgegeven door KNNV    Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes