NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rechtbank Utrecht verbiedt het vergassen van ganzen

  Grauwe ganzen creche
  Fotograaf: hbrummelhuis

  De rechtbank Utrecht heeft het vergassen van Grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen verboden. De provincie Utrecht had hiervoor aan de Faunabeheereenheid toestemming verleend tot en met augustus 2019.

  De Faunabescherming heeft tegen deze ontheffing beroep aangetekend, onder meer omdat deze bestrijdingsmethode onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen en ook niet dat door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt. Om landbouwschade te verminderen zijn naar onze mening voldoende niet-gewelddadige middelen voorhanden. Ganzen kunnen gericht verjaagd worden van akkers, zonder duizenden ganzen te doden.

  Tienduizenden ganzen doden

  In oktober vorig jaar oordeelde de Raad van State al, dat de provincie Utrecht ten onrechte een ontheffing had verleend om, met dezelfde argumentatie, vele tienduizenden ganzen te schieten. De hoogste rechter oordeelde toen al, dat er geen bewijs werd aangevoerd waaruit zou blijken dat de aantallen ganzen en daarmee de landbouwschade, sterk zouden afnemen. Nieuwe argumenten om toch weer ganzen te mogen doden, zijn met de uitspraak van vandaag door de rechtbank ongegrond verklaard.

  Vergassen van ganzen

  Voor het vergassen van ganzen in de rui worden de vogels uren lang opgedreven. Totdat ze met honderden tegelijk de vergassingscontainer worden ingejaagd. Veel van de ganzen zijn jongen die nog bij hun ouders verblijven. Vergassen is daarom sowieso zinloos, omdat ook zonder dat veel van deze jongen de eerste winter niet overleven. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank van vandaag gevolgen zal hebben voor andere provincies, waarin soortgelijke ontheffingen zijn verleend. De intensieve bestrijdingscampagnes van de 's zomers in ons land verblijvende ganzen is niet alleen onnodig, maar vooral ook ineffectief. En daarmee, omdat het veelal gaat om beschermde soorten, in strijd met de wet. Bron: Faunabescherming

  Geplaatst in: Nieuws