Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter: provincie mag edelherten afschieten

  •  
06-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grote grazers in de Oostvaardersplassen

© Grote grazers in de Oostvaardersplassen - Fotograaf: vrvogel1942

De provincie Flevoland mag edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad donderdag.
Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebied Oostvaardersplassen, wat tot veel verontwaardiging leidde. De provincie wil daarom ingrijpen en laat boswachters van Staatsbosbeheer 1830 edelherten schieten. Vijf natuurverenigingen wilden dat de rechter dat in een kort geding zou verhinderen. Volgens de rechter voldoet de provincie aan de voorwaarden om deze vergunning te verlenen. Zo zijn de gevolgen voor de overige flora en fauna afdoende onderzocht, vindt de rechtbank.

Start afschieten

Staatsbosbeheer begint volgende week met de uitvoering. De rechter is het met de provincie eens dat een situatie als in de vorige winter voorkomen moet worden. De methode van aanpak is volgens de rechtbank juist. De natuurrapporten waarop het besluit is gebaseerd zijn niet gedateerd, zoals de bezwaarmakers stelden.
Alle juridische belemmeringen om de opdracht uit te voeren, zijn nu weg, stelt Staatsbosbeheer. Dat de faunabeheerders niet meteen gaan schieten, heeft te maken met meerdere factoren, zei een woordvoerder. “We willen het zorgvuldig en veilig doen.” Zo zijn ook de weersomstandigheden en de locatie waar de herten zich bevinden van belang.

Reacties

De Faunabescherming is “erg teleurgesteld” dat de rechter Staatsbosbeheer toestemming heeft gegeven. “Het valt ons rauw op het dak”, aldus vicevoorzitter Harm Niesen. De Faunabescherming is een van de partijen die twee rechtszaken tegen het afschotplan heeft verloren.
De Faunabescherming doet volgens Niesen met een zogenoemd handhavingsverzoek nog een laatste poging om afschot van de herten tegen te houden. Het verzoek houdt in dat de provincie ambtenaren die het afschot gaan controleren, opdracht moet geven om alles te doen om verstoring van beschermde diersoorten in het natuurgebied te voorkomen. Dat betekent, aldus De Faunabescherming, dat zij de jacht meteen moeten stilleggen zodra ze zien dat een beschermde soort er last van heeft.
In het bijzonder gaat het om de beschermde zeearend.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.