Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Red de heischrale graslanden

  Frans1
  Ecoloog Frans Smeding schildert het heischrale grasland. Fotograaf: Jeannette Parramore

  Op heischrale graslanden groeien bijzondere planten als rozenkransje, valkruid of welriekende nachtorchis. Het zijn bloemrijke gebieden, maar helaas is er nog maar weinig van over. Deze week kwamen beheerders en ecologen in Drenthe bij elkaar voor een reddingsplan.

  Soortenrijk ecosysteem

  Heischraal grasland is een van oorsprong soortenrijk ecosysteem op vooral zandige bodem. In 2016 is door Wageningen Environmental Research, onderzoekcentrum B-WARE, De Vlinderstichting, Science4Nature en HAS Hogeschool Den Bosch een onderzoek ‘Naar een Actieplan Heischraal grasland’ uitgevoerd. De staat van instandhouding van dit habitat is dramatisch slecht, met name voor de droge typen.

  Actieplan

  Er is landelijk gezien nog maar 30-40 ha redelijk ontwikkeld heischraal grasland over. Dat is extra zorgelijk omdat het om een prioritair Natura 2000-habitat gaat. Er is snel een gecoördineerde actie nodig om de voortgaande afname om te buigen. Vandaar het verzoek van provincies en terreinbeheerders om een ‘Actieplan heischraal grasland’ op te stellen. Kunnen we kansrijke herstelacties uitvoeren en waar moeten die uit bestaan?

  Lees meer

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio