NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Reddingsactie groene Antilliaanse leguaan

  Wilde groene leguaan
  fotograaf: Tim van Wagensveld

  Niet veel dieren krijgen de kans om samen met Premier Rutte in het regeringsvliegtuig mee te vliegen. Maar vier wilde groene Antilliaanse leguanen maakten het begin dit jaar mee en reisden mee vanuit Sint Eustatius naar Nederland.

  Bedreigd

  Nu ruim vijf maanden verder leven de twee mannetjes en twee vrouwtjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Daar willen ze gaan fokken met de reptielen, die met uitsterven zijn bedreigd. De oorzaken van het uitsterven zijn veelzijdig, de aantasting van het leefgebied, verkeersslachtoffers en bedreiging door honden, katten en geiten. Maar de belangrijkste oorzaak op dit moment is de verdringing door de gewone groene leguaan. Die komt van nature niet voor op Sint-Eustatius maar is de laatste jaren wel gezien. Het is dus van groot belang dat naast de bescherming op de eilanden tegen al deze gevaren is het van groot belang dat er een reservepopulatie wordt opgezet.

  Rode lijst

  De status van Antilliaanse leguaan op de rode lijst van bedreigde diersoorten (IUCN) is sinds kort veranderd van ‘endangered’ naar ‘critically endangered’. Of de vier leguanen ooit nog terugkeren naar Sint Eustatius, kan Blijdorp niet zeggen. Wel is het de bedoeling dat er in de toekomst op het eiland weer wordt gefokt met eventuele nakomelingen van de reptielen. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media