Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regeerakkoord: veel klimaat, weinig natuur

  •  
13-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mark Rutte

© Mark Rutte - Bron Pixabay

Het 68 pagina’s tellende regeerakkoord dat dinsdag is gepresenteerd blinkt van ambitie. Er wordt flink geïnvesteerd in de zorg, in de economie, in veiligheid, en ‘Nederland wordt duurzaam’. De vier coalitiepartijen noemen zich het ‘groenste kabinet ooit’. Maar dan hebben ze het vooral over de onderwerpen klimaat en energie. Wat Rutte III voor plannen heeft met de natuur in Nederland blijft na het lezen van het regeerakkoord ongewis.

Vertrouwen in de toekomst

Eén concreet punt staat er wel in. Er komt één beheerautoriteit voor de Waddenzee die een integraal beheerplan uitvoert, waardoor betere bescherming van natuurgebieden gecombineerd wordt met beter visbeheer’. De Waddenvereniging noemt dit besluit historisch. Volgens de natuurorganisatie laat ‘de regering hiermee zien dat ze het wad een warm hart toedraagt’.

Weinig over natuur

Verder is er veel kritiek op de magere invulling van het Nederlandse natuurbeleid in het regeerakkoord. De gezamenlijke natuurorganisaties (LandschappenNL, Vogelbescherming, stichting Noordzee, IVN, IUCN NL en SoortenNL) zijn teleurgesteld. Volgens hen gaat ‘het groenste regeerakkoord ooit kennelijk niet over natuur en landschap’. Zo is er geen enkele concrete ambitie om de teruggang van de natuur en biodiversiteit en de aantasting van het Nederlandse landschap, tegen te gaan. Aldus de natuurorganisaties.
Ook op de klimaatparagraaf is er kritiek. Zo zet het nieuwe kabinet zwaar in op het opslaan van CO2 onder de grond. Dit om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te kunnen voldoen.
Vertegenwoordigers van de energie intensieve industrie noemen het kabinetsplan woensdag onrealistisch, in een vraaggesprek met de NOS. In Vroege Vogels een reactie op het ‘groenste regeerakkoord ooit’ van energieadviseur Jan Paul van Soest en van emeritus-hoogleraar natuurbeheer aan de WUR Frank Berendse. Berendse is ook een van de genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs 2017.

Meer over:

co2, regeerakkoord, rutte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.