Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regenwormen planten voort op nagemaakte Marsbodem

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
regenworm

© Regenworm, fotograaf: JancoGrave

Twee jonge wormen zijn de eerst geboren dieren in het Marsbodemexperimenten van Wageningen University & Research. Onderzoeker Wieger Wamelink trof de wormen aan in een grondsoort afkomstig van NASA. De grondsoort is ongeveer gelijk aan de bodem op de planeet Mars. 
De experimenten worden uitgevoerd om te onderzoeken of mensen zich in leven kunnen houden op de rode planeet. Hiervoor is het noodzakelijk dat er voedsel verbouwd kan worden. Wormen zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem, niet alleen op aarde maar ook in de toekomstige moestuintjes op Mars of op de Maan.

Cruciale wormen

Om astronauten op Mars te kunnen voeden is een duurzaam agrarisch systeem nodig. Wormen spelen daarin een cruciale rol, zij breken namelijk dood plantmateriaal af. Ook zal de ontlasting en urine van mensen terug de Marsbodem in moeten. Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van varkensmest, dit is voorlopig een goede vervanger.  

Inzet wormen

De wormen worden ingezet om de bodem luchtig en vruchtbaar te maken. Ze leven van dode plantenresten. De ontlasting van de dieren bevat nog steeds niet volledig verteert organisch materiaal dat door bacteriën verder kan worden afgebroken. Hierdoor komen meststoffen als stikstof, fosfor en kalium weer vrij en kunnen planten die meststoffen hergebruiken voor de groei. Ook zorgen wormen voor een goede beluchting van de bodem doordat ze gangen graven. 

Food for Mars and Moon

Het project, genaamd Food for Mars en Moon, wordt uitgevoerd om potentiële mensen op Mars en de Maan te voeden. De experimenten zijn in 2013 begonnen en er kunnen inmiddels meer dan tien verschillende groenten gekweekt worden zowel op Mars als Maan.  

Meer over:

maan, nasa, mars, regenworm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.