Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Reis naar Spitsbergen

  IMG_7330.jpg

  Vrijdag 28 augustus 2015 meerde in de hoofdstad van Spitsbergen een schip vol wetenschappers af. Tien dagen lang hebben zij op en rond Spitsbergen onderzoek gedaan naar water, mossen, insecten, paddestoelen, planten, plankton, zoogdieren en zeezoogdieren, en nog veel meer. Doel van het onderzoek: te weten komen wat er sinds 1988 veranderd is. In dat jaar stopte het vorige grootschalige wetenschappelijke onderzoek op Spitsbergen. Is klimaatverandering bijvoorbeeld goed zichtbaar op al die terreinen?

  Verslaggever Henny Radstaak was mee met het schip vol onderzoekers en is diverse keren met hen aan land gegaan, onder andere op Edgøya, een eiland aan de oostkant van Spitsbergen.

  Veldonderzoek op Edgeøya

  Onderzoek gevaren oliewinning in het Noordpoolgebied

  Sfeerreportage aan boord van de Ortelius

  Wat heeft de wetenschappelijke expeditie opgeleverd?


  Olie-onderzoek
  De natuur van het Noordpoolgebied staat onder grote economische druk. Door het afsmelten van de poolkap wordt de noordelijke vaarroute steeds interessanter voor de scheepvaart. En oliemaatschappijen, waaronder Shell, staan te popelen om olie te gaan winnen in het Arctisch gebied. Dat is niet zonder gevaar. Als er bij die winning olie gaat lekken, gaat dat ten koste van een belangrijk ecosysteem.

  Zeebioloog Martine van den Heuvel van Imares heeft de afgelopen weken aan boord van de Ortelius onderzoek gedaan naar de effecten van olievervuiling op het leven in zee. De Ortelius is het schip dat met 50 wetenschappers aan boord rond Spitsbergen is gevaren. Achterop het helicopterdek is een geïmproviseerd laboratorium ingericht waar allerlei proeven zijn gedaan. Henny Radstaak kijkt waar Martine van den Heuvel mee bezig is.

  Wat heeft de expeditie opgeleverd?
  Het was de droom van bioloog Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen om anno 2015 dat onderzoek nog eens gedegen over te doen, om vast te stellen óf en wát klimaatverandering in het Noordpoolgebied allemaal teweegbrengt. Het schip met de expeditiegangers meerde na tien dagen varen weer af in de hoofdstad van Spitsbergen. Verslaggever Henny Radstaak maakt met Maarten Loonen de balans op.


  Fotoverslag van Henny Radstaak:

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media