Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Restant vervuilende scooters mag in de verkoop

  •  
15-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Scooter_flickr.jpg

© Foto: FaceMePLS (Flickr Creative Commons)

Handelaars mogen alsnog een deel van hun resterende voorraden vervuilende brom- en snorfietsen met viertaktmotoren verkopen. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gezegd. Het ministerie wilde de verkoop van de restvoorraden eigenlijk voorkomen, maar de Europese Commissie stak daar een stokje voor.

Restanten

"Het ministerie had het graag anders gezien, maar dit is op dit moment het hoogst haalbare", aldus Van Veldhoven. Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zeggen blij te zijn dat er ook oog is voor het belang van de ondernemers. De branche heeft daarop zelf aangeboden af te zien van de verkoop van hun restanten van het meest vervuilende type, de tweetaktbromfiets.

Emissie

Met ingang van 1 januari moeten nieuwe brom- en snorfietsen aan de zogeheten Euro 4-emissienorm voldoen. Voertuigen die voldoen aan deze eis stoten minder schadelijke stoffen uit. Om te voorkomen dat bedrijven met grote voorraden blijven zitten, mogen handelaars in de EU-lidstaten een deel daarvan alsnog nog verkopen. De Rijksdienst Wegverkeer ziet erop toe dat de handelaars niet meer van hun voorraad verkopen dan is afgesproken. Op vervuilende viertakt- en tweetaktbromfietsen mag nog wel gereden worden. Alleen in de stad Amsterdam mag je vanaf 1-1-2018 niet meer in de binnenstad rijden met een gemotoriseerde tweewieler die ouder is dan 1-1-2011.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.