Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reuzehooiwagens veroveren Nederland

  •  
01-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
spinnen_01.jpg
’s-Graveland, 3 augustus 2008 - Een nieuwe hooiwagen verovert ons land stormachtig. Dat maakte hooiwagenkenner Hay Wijnhoven bekend in het radioprogramma Vroege Vogels. Grote groepen van honderden tot meer dan duizend forse, zwarte hooiwagens zijn al waargenomen. De dieren behoren tot het geslacht Leiobunum en met een maximale ‘spanwijdte’ van 18 cm is het de grootste hooiwagen van Nederland. Soortnaam en herkomst konden echter tot nu toe niet achterhaald worden. Het gevaar bestaat dat deze hooiwagen andere soorten zal verdringen. Wijnhoven ontdekte het eerste exemplaar van deze reuzehooiwagen vier jaar geleden in de Ooijpolder ten oosten van Nijmegen. Aanvankelijk is deze vondst niet bekend gemaakt omdat de soort niet op naam kon worden gebracht. Maar nu grote aantallen ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk worden waargenomen, is besloten tot publicatie van de vondsten. Kennelijk is het dier vrijwel ongemerkt over grote delen van Europa verspreid, maar hoe het Europa is binnengekomen is tot nu toe niet bekend.Na de eerste ontdekking van de reuzehooiwagen is het aantal vindplaatsen in ons land toegenomen. De soort is nu bekend uit het rivierengebied van Druten tot Spijk, uit Westzaan, Osdorp en Asperen. Er worden nu enorme groepen waargenomen bestaande uit meer dan duizend dieren. Ze zitten in dichte kluwen bij elkaar onder dakgoten, raamkozijnen en op muren. De dieren zijn herkenbaar aan de donkere rug met een groene metaalglans. De buikzijde is opvallend lichtgekleurd. De zwarte poten zijn zeer lang (tot 9 cm). De dieren zijn volkomen onschuldig voor mensen en ze richten geen schade aan.Wijnhoven doet het hooiwagenonderzoek als coördinator van de werkgroep hooiwagens van EIS-Nederland, Leiden (European Invertebrate Survey).
Bron: Vroege Vogels

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.