NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rijswijkse muizen in Limburg

  eikelmuis

  Dit voorjaar zijn enkele verdwaalde eikelmuizen uit Rijswijk teruggeplaatst in Zuid Limburg, een gebied waar ze van nature voorkomen. Deze muis kan wel een steuntje in de rug gebruiken, want er zijn er niet veel meer van over. Heeft de verhuizing succes gehad?

  Kastjes

  De plek ligt op een paar kilometer van het bos waarvan het zeker is dat er eikelmuizen voorkomen. De Nederlandse Zoogdiervereniging heeft tientallen eikelmuisnestkastjes opgehangen op een plek in Zuid-Limburg waar een paar keer melding is gemaakt van een eikelmuis.
  Als de slaapmuizen nu ook op die andere locatie zitten, zullen ze de kastjes waarschijnlijk wel weten te vinden. En dan weten we over een tijdje of er misschien toch meer eikelmuizen in ons land wonen dan we dachten.

  Winterslaap

  De eikelmuis, ook wel fruitdiefje of tuinslaapmuis genoemd, is een van de twee slaapmuizen die we in ons land kennen; de andere Nederlandse slaapmuis is de hazelmuis, ook al zo’n zeldzaam Zuid-Limburgs muisje. Slaapmuizen worden zo genoemd omdat ze een winterslaap houden; andere muizen zijn jaarrond actief. Je kunt de eikelmuis met geen enkele andere muis verwarren: hij heeft een heel karakteristiek maskertje en een harige staart met een pluim eraan. En hij is voor een muis behoorlijk groot: formaat klein ratje. De eikelmuis (Eliomys quercinus) is een van de zeldzaamste muizen in ons land: er leven er slechts enkele tientallen in het zuidpuntje van Limburg, en ook daar staat hun leefgebied onder druk.

  Slapende eikelmuizen

  In Vroege Vogels TV inspecteerde Menno eikelmuis-kastjes. Bekijk het fragment hieronder:

  Lees meer

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media