Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rode oorzwam nieuw in Nederland

  •  
12-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
rood_oorzwammetje_ieko_staal.jpg

© Rood oorzwammetje en Week oorzwammetje Gerrit van Duuren, ontdekker Ieko Staal, Yvonne van Duuren

Nederland is weer ene nieuwe paddestoelensoort rijker: de rode oorzwam. De paddestoel werd eind augustus voor het eerst in Nederland aangetroffen in het Hulkesteinse bos in Flevoland. Zes dagen later, begin september, werd hij ook gevonden bij het Poelbos bij Goes. Twee vondsten van een nieuwe soort die vlak achter elkaar plaatsvinden zijn uiterst zeldzaam. Het rood oorzwammetje komt op wereldschaal alleen in Europa en Noord-Amerika voor, maar is daar overal zeldzaam.
Paddenstoelenkenner Ieko Staal vond het rood oorzwammetje op een circa 15 centimeter dikke, dode beukentak. Ze zaten op het hout tussen vele exemplaren van het algemeen voorkomende, witte week oorzwammetje. Het rood oorzwammetje heeft nog geen officiële Nederlandse naam. Omdat de soort in het verleden ook een paar keer in België is gevonden en genoteerd werd onder de naam “Rood oorzwammetje” wordt deze naam, onder voorbehoud, ook voor de twee nieuwe Nederlandse vondsten gebruikt. Het rood oorzwammetje is ondanks zijn bescheiden grootte van maximaal enkele centimeters een niet te missen soort. De wetenschappelijke soortnaam cinnabarinus refereert naar de kleur “vermiljoenrood”of kortweg “vermiljoen”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.