Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Routegids over het 'Pieperpad'

  •  
13-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
Potatoes_01.jpg
Nederland kan vanaf nu met de kersvers van de pers gekomen routegids in de hand ‘op Pieperpad’. Het Pieperpad, een initiatief van Greenpeace en Biologica, maakt fietsers deelgenoot van de verborgen wereld van de biologische aardappel.
Voor wie in lijn met de trend van 2009 (een deel van de) vakantie in Nederland viert, biedt deze nieuwe fietsroute een bijzondere invulling daarvan. Inmiddels hebben vijfenzestig biologische boerenbedrijven en horecaondernemingen zich bij het Pieperpad aangesloten als te bezoeken deelnemer.
Het Pieperpad voert van het Friese Munnekezijl naar het plaatsje Hengstdijk in Zeeuws-Vlaanderen, vlakbij de grens met België. De route is een duizend kilometerlange aaneenschakeling van biologische aardappelvelden en boerderijen, afwisselende landschappen, dorpen en kleine stadjes. In restaurants kunnen fietsers onderweg proeven van lokale aardappelgerechten. Landelijke Bed & Breakfasts bieden gelegenheid om op adem te komen.
Van medicijn tot onmisbare voedselbron
Al fietsend en lezend in de net verschenen ANWB-gids ‘Lekker fietsen, 1000 km Piepers‘ valt er veel wetenswaardigs over de schijnbaar gewone aardappel te ontdekken. Over zijn oorsprong in de Andes en hoe hij door toedoen van een Vlaming in Nederland belandde, waar hij van medicijn en sierplant uitgroeide tot volksvoedsel nummer één. Maar ook over de klassieke veredeling van sterke rassen en de vele verschillende soorten aardappels die er zijn. Die grote variëteit is met eigen ogen te zien op drie demonstratievelden die in samenwerking met het wetenschappelijke Louis Bolk Instituut langs het Pieperpad zijn aangelegd bij aardappeltelers in Friesland, Flevoland en Zeeland.
Zomeractie Pieperpad pioniers
Ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe fietsroute is er de speciale actie ‘Pieperpad pioniers’. Iedereen die de komende maanden tenminste één van de veertien trajecten van het Pieperpad fietst, maakt kans op een jaar lang gratis biologische aardappels. Deze ‘prijspiepers’ komen rechtstreeks van biologische boerderij De Eerste in Marknesse (Flevoland). Wie de duizend kilometer vol maakt, heeft bovendien perspectief op de hoofdprijs, een toerfiets.
Illustere eerste pionier
Eind juni ging Bernice Notenboom die als eerste Nederlandse vrouw voet op de Zuidpool zette, ook op pad als allereerste ‘Pieperpad pionier’. Voor haar was de fietstocht een verrassende kennismaking met een onvermoede mooie kant van Nederland. Bij aankomst na afloop van haar ‘expeditie’ zei zij dan ook te hopen ‘dat veel mensen deze zomer haar voorbeeld zouden volgen’.
De ‘Lekker fietsen, 1000 km Piepers gids’ is te bestellen via de website: www.pieperpad.nl Op deze site staat daarnaast alle informatie over de pioniers-actie, de adressen van de demonstratievelden, het weblog van een biologische aardappelteler en nieuws over speciale Pieperpadactiviteiten.
Bron: Pieperpad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.