NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Roze dieren

  daksaya.jpg
  Fotograaf: daksaya

  In Amsterdam verzamelen zich deze week allerlei mensen - het liefst in het roze - voor de Amsterdam Gay Pride. Maar bij hoge uitzondering kunnen we hier in Nederland ook roze dieren spotten!

  Roze soort
  Wist je dat de gewone spreeuw een bijzonder gekleurd broertje heeft? De roze spreeuw (Sturnus roseus) overwintert normaal gesproken in India en Sri Lanka en broedt voornamelijk in Oost-Europa. Maar heel soms vliegt een enkeling wat verder door en kunnen wij deze vrolijke fluiter ook in Nederland bewonderen. Vooral vetbollen en pindakaas blijken ze erg lekker te vinden. Soms zelfs zo lekker dat ze een pot verdedigen tegen andere vogels!


  Roze spreeuw. Fotograaf: corineoste

  Voeding
  Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze. Een flamingo die geen astaxanthine binnen krijgt, wordt wit! In Nederland zijn flamingo's buiten het broedseizoen te vinden in ondiepe wateren zoals de randmeren en het Deltagebied.


  Verschillende soorten rozekleurige flamingo's. Fotograaf: LubbertSpaanse

  Net zoals bij de flamingo
  Net als bij de flamingo krijgen ook de roze pelikaan en de zalm hun roze kleur van de kreeftjes of de algen die ze eten. Krijgen ze deze kleurstoffen niet binnen, dan verbleken ze tot grijs of wit.


  Roze pelikaan. Fotograaf: o.w.zijlstra


  Beer die een zalm te pakken heeft. Foto gemaakt in Alaska. Fotograaf: chevybelairnl

  Genetische afwijking
  Als je heel veel geluk hebt, kun je een roze sprinkhaan vinden. Zo'n roze sprinkhaan is eigenlijk gewoon groen, maar door een genetische afwijking ontbreekt het groene pigment of wordt er zoveel roze pigment aangemaakt dat de sprinkhaan niet meer groen is. Deze genetische afwijking wordt erythrisme genoemd en komt heel zelden ook voor bij dieren zoals konijnen, kikkers, slangen en in de eierschalen van vogels. Er wordt zelfs gedacht dat mensen met rood haar en sproeten een vorm van erythrisme hebben, maar daar is tot nu toe nog heel weinig over bekend.


  Erythristische sprinkhaan. Fotograaf: daksaya


  Erythristische sprinkhaan. Fotograaf: Roeselien

  De kans dat deze roze dieren zich in Amsterdam zullen vertonen deze week is vrij klein, maar gelukkig voor ons dragen ze hun roze pakje wel levenslang in plaats van één week per jaar.

  Bron: Vogelbescherming, Food-info, Wikipedia, Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes