Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gay pride in de dierenwereld: deze dieren kleuren roze

  •  
01-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2824 keer bekeken
  •  
daksaya

Erythristische sprinkhaan.

© daksaya

In Amsterdam verzamelen zich deze week allerlei mensen - het liefst in het roze - voor de Gay Pride. Maar bij hoge uitzondering kunnen we hier in Nederland ook roze dieren spotten!

Roze soort

Wist je dat de gewone spreeuw een bijzonder gekleurd broertje heeft? De roze spreeuw ( Sturnus roseus ) overwintert normaal gesproken in India en Sri Lanka en broedt voornamelijk in Oost-Europa. Maar heel soms vliegt een enkeling wat verder door en kunnen wij deze vrolijke fluiter ook in Nederland bewonderen. Vooral vetbollen en pindakaas blijken ze erg lekker te vinden. Soms zelfs zo lekker dat ze een pot verdedigen tegen andere vogels!

Roze-spreeuw_corineoste

© corineoste

Voeding

Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze. Een flamingo die geen astaxanthine binnen krijgt, wordt wit! In Nederland zijn flamingo's buiten het broedseizoen te vinden in ondiepe wateren zoals de randmeren en het Deltagebied.

flamingo_LubbertSpaanse

Flamingo

© LubbertSpaanse

Net zoals bij de flamingo

Net als bij de flamingo krijgen ook de roze pelikaan en de zalm hun roze kleur van de kreeftjes of de algen die ze eten. Krijgen ze deze kleurstoffen niet binnen, dan verbleken ze tot grijs of wit.

Pelikaan_o.w.zijlstra

Roze pelikaan.

© o.w.zijlstra

Zalm_chevybelairnl

Beer die een zalm te pakken heeft. Foto gemaakt in Alaska.

© chevybelairnl

Genetische afwijking

Als je heel veel geluk hebt, kun je een roze sprinkhaan vinden. Zo'n roze sprinkhaan is eigenlijk gewoon groen, maar door een genetische afwijking ontbreekt het groene pigment of wordt er zoveel roze pigment aangemaakt dat de sprinkhaan niet meer groen is. Deze genetische afwijking wordt erythrisme genoemd en komt heel zelden ook voor bij dieren zoals konijnen, kikkers, slangen en in de eierschalen van vogels. Er wordt zelfs gedacht dat mensen met rood haar en sproeten een vorm van erythrisme hebben, maar daar is tot nu toe nog heel weinig over bekend.

daksaya

Erythristische sprinkhaan.

© daksaya

sprinkhaan_Roeselien

Erythristische sprinkhaan.

© Fotograaf: Roeselien

De kans dat deze roze dieren zich in Amsterdam zullen vertonen deze week is vrij klein, maar gelukkig voor ons dragen ze hun roze pakje wel levenslang in plaats van één week per jaar.

Meer over:

gay pride, roze
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.