Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rupsen vreten nu al eikenbomen kaal

  •  
12-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
676 keer bekeken
  •  
eikenprocessierups-hellingm.jpg

© eikenprocessierups - Fotograaf hellingm

Het werd heel snel groen dit jaar vanwege de hoge temperaturen in ons land maar helaas is op sommige plekken het voorjaarsgroen al verdwenen. Grote aantallen rupsen en bladwespen vreten eikenbomen helemaal kaal, het zogenaamde kaalvraat. De kaalvraat begint dit jaar eerder dan vorig jaar vanwege de zeer warme april.

Rupsen

Het zijn diverse soorten rupsen die de bomen kaal vreten. Rupsen van de grote wintervlinder (Erannis defoliaria), kleine wintervlinder (Operophtera brumata), voorjaarsuilen zoals de tweestreepvoorjaarsuil (Orthosia cerasi) en de kleine voorjaarsuil (Orthosia cruda), plakker (Lymantria dispar), ringelrups (Malacosoma neustria), witvlakvlinder (Orgyia antiqua) en eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) worden op de eikenbomen aangetroffen. Maar ook andere dieren zijn dol op eikenbomen, zoals de larven van verschillende soorten bladwespen (Symphita - zoals Periclista) en meikevers (Melolontha melolontha).

Eikenprocessierups

Veel rupsen zijn nu nog klein waardoor de vraat nog verder zal toenemen. In volledig kaalgevreten eikenbomen is de voedselconcurrentie groot. Vooral in bomen waar zich eikenprocessierupsen bevinden. Die rupsen blijven bij elkaar en verspreiden zich bijna niet. Pas als ze groter zijn trekken ze gezamenlijk naar de volgende eikenboom.
Arnold van Vliet van de Natuurkalender en verbonden aan de Wageningen University volgt de ontwikkelingen rond de rupsen op de voet.
Massale kaalvraat van eiken (Bron: Silvia Hellingman)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.